Natuurlijke patina op messen die zijn gemaakt van koolstofstaal. Deze donkere verkleuring ontstaat op natuurlijke wijze, mits je je mes op de juiste wijze onderhoudt
Mijn allereerste mes gaat nog steeds mee; gemaakt in de kelder van het Amsterdamse Algemeen Handelsblad gebouw

Onderhoud

Swart-messen zijn gemaakt van koolstofstaal dat veel harder en dus scherper blijft dan roestvrij staal. Koolstofstaal reageert op de omgeving. Afhankelijk van hoe je er mee om gaat ontstaat er een patina en het kan gaan roesten. De handgrepen zijn gemaakt van hout, en ook dit is een levend materiaal dat met de tijd verandert. Met een beetje zorg en door de onderstaande richtlijnen te volgen, blijft je mes mooi en gaat het een leven lang mee. Lees hier meer over hoe je een beschermend patina opbouwt en behoudt.

Garantie

Mocht je mes kapot gaan door een fabricagefout, dan repareer of vervang ik het.

Deze garantie dekt geen defecten als gevolg van misbruik van het mes, natuurlijke verwering of corrosie van het staal of hout, en dekt geen patinering of andere oppervlakteverandering van het staal of hout.

Mijn garantie dekt geen messen die beschadigd zijn door verkeerd gebruik of misbruik, evenmin dekt het slijtage dat door normaal gebruik ontstaat. Vanzelfsprekend ben ik wel bereid om messen die ik heb gemaakt tegen een kleine vergoeding op te knappen.

Richtlijnen

Maak je mes na gebruik goed droog; als je mes te lang nat blijft gaat het roesten.

Maak je mes na gebruik schoon; vuil werkt in op het staal en/of het hout.

Stop je mes alsjeblieft nooit in de vaatwasser.

Gebruik je mes niet waarvoor het niet bedoeld is.

Gebruik je mes niet als schroevendraaier, machete, koevoet, etc. en hak er niet mee op los.

Als je je mes laat vallen kan het breken of de punt verliezen.

Gebruik je mes niet zijdelings om knoflook te pletten, met name een sanmai-constructie kan hieronder te lijden hebben.

Wees goed voor je mes door deze af en toe in te smeren met olie, zoals zonnebloem, olijf of lijn olie.

Gebruik geen aanzetstaal om je mes te slijpen; de snijrand kan daardoor afbreken.

Houd je mes scherp door het op leer te stroppen. Slijpen kan met een geschikte water- of oliesteen.